The Cove (2009)
The Cove är nog den dokumentär film som har påverkat mig mest någonsin. Det är den första film som någonsin har bevisat Japans delfinslakt. Ett stenkast från delfinarium och vad man kan tro vara ett delfinvänligt samhälle sker varje år en slakt på ca 23 000 delfiner och tumlare. De jagas in i en vik vid Wakayama där de tallangfulla väljs ut och säljs till delfinarium. Resterande dödas. Varför? De äter upp fisken säger en av fiskarna som utför dådet. Under denna period är viken som annars är en nationalpark stängd för allmänheten men med hjälp av förklädda kameror så lyckas Rick O'Barry filma det hela. Rick var en av de som gjorde delfinarium och delfiner populära - han var nämligen delfintränaren i "Flipper". "Flipper" blev otroligt populär, men när när Ricks delfin tog livet av sig genom att helt enkelt sluta andas så insåg han att delfinerna inte alltid mår bra i fångenskap, och bedriver en "rädda delfinerna verksamhet". Vi på Whalopedia tycker att denna film bör visas i skolan och på tvn för att informera allmänheten om Japans grymhet i det tysta
The Cove får 5 av 5 valar
Valjakt, del 2
Valjakt har funnits i många år – våra förfäder jagade med harpuner, och vi i dagens samhälle använder granater. Trots att kommersiell valjakt förbjuds 1986 fortsätter länder som Norge och Japan med det de kallar för ”jakt i forskningssyfte”. Det är dock allmänt sett som en upptäckning för det faktum att Japan fortfarande jagar val för köttets skull.
Under medeltiden kunde man utnyttja valarnas kött, ben och tran (olja) som bränsle, till husbygge och även diverse tillbehör. Redan då var stora flottor ute för att jaga de större valarna såsom grönlandsvalen och nordkaparen. Det engelska ordet för dessa valar är än idag "right whale", vilket beror på att rätvalar ansågs som de rätta jaktbytena, då de var långsamma och stora med många barder och mycket olja, och som inte sjönk till havets botten då de blev dödade.
Under 1700- och 1800-talet jagades istället huvudsakligen bardvalar – detta berodde på den nya efterfrågan på gomlisterna, som kunde användas till kvinnornas korsetter och krinoliner. Kaskelotens spermacetiolja användes som smörjmedel i maskiner, och dess ambra (sekret från tarmarna) användes till läkemedel och parfymer. Detta kan numera tillverkas på syntetisk väg, men det är än idag värt sin vikt i guld.
Valjakt borde FÖRBJUDAS HELT då det i slutändan kommer leda till utrotning av valar. Dessa djur har funnits sedan urminnes tider, och borde få finnas lika länge till – de har på vissa sätt mer rätt att vara på den här planeten än vi har. De kom ju trots allt först. Vi kan fortfarande så lite om havet – vi kan omöjligt förutse vilken inverkan det skulle ha på världens ekosystem. Det finns andra djur som är beroende av dem, och när de fallerar kommer fler följa i deras fotspår (eller kölvatten).
De flesta valar (i alla fall de som jagas) äter endast krill och djurplankton, vilket gör att de inte har någon större inverkan på fiskebestånden i världen.
SÄG NEJ TILL VALJAKT!
HUR MYCKET KAN DU OM VALAR?
Det finns en tandval som bara har två tänder. Narvalar har en tand gömd under tandköttet, men hos hanarna sticker den andra tanden ut från huvudet likt ett horn, som kan växa till att bli åtta meter lång!
Blåvalen har en av de djupaste rösterna på planeten. Ljudet är så starkt att det kan färdas ungefär 160 km under vattnet!
Kaskeloter har den största hjärnan på planeten - den kan väga upp till omkring 9 kg!
En nyfödd valunge dricker 750 liter mjölk i timmen det är många mjölkpaket det!
Valjakt del1
Flipper (1996)
Filmen handlar om Sandy Ricks, som ska tillbringa sommaren hos sin farbror i Coral Keys. Liksom huvudpersonen i vår förra film känner han sig missförstådd, och försöker med alla medel ta sig hem igen. När han är nere i hamnen stöter han dock på en delfin, Flipper, som han naturligtvis genast känner en slags gemenskap här. Trots det lite banala temat tar man ändå upp frågor som miljögifter i havet, och delfinerna som skadedjur. Sanningen förskönas en smula, men är i grund och botten riktig. Dirk, vår huvudpersons ärkefiende, är en lokalfiskare som avskyr delfiner av hela sitt hjärta. Han sysselsätter sig ofta med att jaga bort delfiner, vilket är anledningen till att Flipper kom bort från sin flock, men i verkligheten är det betydligt värre än så.
”Flipper” är väl i sig kanske inte så verklighetstrogen – vi tar hammarhajen Scar som exempel. En hammarhaj skulle för det första aldrig leva ensam då de är flockdjur, och delfin är inte en av favoriträtterna. Det är inte människan heller för den delen, då vi har ”fel” salthalt i vårt blod och smakar alldeles för sött. När vattnet kring Coral Keys sedan blir miljöförgiftat skulle även Scar och Flipper ha påverkats. Delfiner har för övrigt ett alldeles utmärkt ekolod – kommer de bort från sin flock hittar de snabbt tillbaka igen!
Allt som allt är ”Flipper” en trevlig film att se på när du inte har så mycket annat att göra. Mycket sommarkänsla, men den tar också upp frågor som diskuteras än idag – hur mycket påverkar vi havet? ”Flipper” får 2/5 valar av oss på Whalopedia.