Valarnas historia, I

Innan Carl von Linnés klassificering av valarna som däggdjur sågs de som ett slags fiskar med odjursliknande drag.  Detta har genom tiderna gett upphov till berättelser om varelser såsom Moby Dick, Loch Ness odjuret, Kraken och inte minst Schylla och Karybdis. Det är först under 1900-talet som man började undersöka valarna med vetenskapliga ögon, istället för vidskepliga. Forskare kunde då fastställa att även om de liknar större hajar är valarna i sanning marina däggdjur. De är varmblodiga, andas luft med sina lungor och föder levande ungar som diar mjölk. Till skillnad från de flesta landlevande däggdjur har de dock ingen hårbeklädnad för att hålla uppe kroppstemperaturen då detta skulle komma att bromsa framfarten i vattnet, och förkasta deras strömlinjeformade kroppar.

Av alla vattenlevande däggdjur är valarna de i särklass mest anpassade och specialiserade för ett liv i vattnet. Sälar måste gå upp på land för att fortplanta sig, och både sälar och sirendjur går upp på klippor ovanför vattenytan för att värma sig i solen.

Valarna kommer ursprungligen från de första hovförsedda landlevande däggdjur som återvänt till det hav de en gång kom från. Frambenen utvecklades till paddlar, och bakbenen kom att försvinna helt och istället utvecklades stjärtfenor.


Valruta

Liten faktaruta

Vetenskapligt namn: Certacea
Klass: Däggdjur
Underordningar: Tandvalar och Bardvalar
Tid på jorden: Ca 50 miljoner år
Antal arter: Ca 80 stycken
Det finns två olika underordningar inom ordningen valar, Tandvalar och bardvalar. Späckhuggare och delfiner räknas som tandvalar för den som inte visste det. Det är dessa två underordningar som vi ska försöka skriva om.Vi ska även ta upp människans olika syn på valar och hur den har ändrats.
Enjoy!

Hej!

Den här bloggen är tänkt att fungera som en samlingskälla för all information som finna om valar. Var lever de? Vad äter de? Vilka är utrotningshotade? Vilka jagas fortfarande? Människans förhållande till dessa väldiga djur är tänkt att ligga i fokus, men vi kommer också ta upp andra viktiga ämnen som rör havet.
Mer information inom kort...

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0