Fakta om Bardvalar


Det finns tämligen få arter inom gruppen bardvalar endast tio olika sorter lever idag. Det som gör dem så speciella är den totala avsaknaden av tänder och deras aktningsvärda storlek . Den minsta valen är dvärggrätval och är  2 meter lång. Den längsta är Blåvalen som med sina 27 meter  är den största val som har levt på vår jord.
Det är barden som gör dessa valar så speciella den har nämligen inget samband med tänder utan består av stora hornskivor som är uppfransade i kanterna. Där fastnar organismerna vilka valen sedan lossar tungan. Med krillen så tillkommer det också en större mängd vatten detta pressas ut igenom valens strupfåror som sitter på sidorna av huvudet.
Trots sin enorma storlek så lever bardvalar på något så litet som zooplankton den huvudsakliga födan för de flesta barnvalar är krill. Krill är en liten röd räka som lever i stora stim. Det är tack vare detta som bardvalen livnära sig på något som är så litet i jämförelse med dess egna storlek. Man tror att bardvalen har utvecklats i västra delen av södra stilla havet. Där har man hittat rika zooplanktonlämningar och fosiler av de tidigaste formerna av bardvalar.

Kommentarer
Postat av: Kakan

haha va långt ni har kommit på ert projekt :)

2010-11-24 @ 22:38:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0