DELFINER, Delphinidae

Ett marint däggdjur som alltid varit vunnit omgivningens hjärtan. De är mycket sociala djur, och brukar kännetecknas som att vara oerhört lekfulla, intelligenta och lättlärda – detta gör dem till mycket åtråvärda showartister.

Det finns många olika arter av delfiner, men de har alla vissa egenskaper gemensamt.

Delfiner är ofta vänligt inställda till människor och det finns många berättelser om skeppsbrutna och skadade som fått hjälp av delfiner. Även om detta är sant så skall man fortfarande vara vaksam när det kommer till delfiner – rapporter har kommit in om fall där delfiner dränkt, eller skadat, människor. Många gånger har det varit av misstag, då de ”lekt” lite för våldsamt, men i vissa fall rör det sig om honor som försvarar sina ungar. Det är sant att de allra flesta delfiner är vänligt inställda och gärna leker med oss människor, men man skall aldrig glömma bort att de fortfarande är vilda djur.

Under Vietnamkriget gick det många rykten om att amerikanska flottan tränade delfiner då till att döda vietnamesiska dykare. Detta har dock blivit förnekat, men faktum kvarstår att delfiner är en del av U.S. Navy Marine Mammal Program. Programmet undersöker användandet av marina däggdjur i militärt syfte.

En av de största debatterna angående delfiner handlar om deras intelligens – är de verkligen smartare än oss? Det sant att deras hjärna till och med är större än vår egen, och forskare har erkänt att en del av deras funktioner är mer avancerade än våra. Intelligens är dock en definitionsfråga, vilket gör att det är mycket svårt att avgöra om de kan anses vara på samma nivå som oss. I likhet med oss har de två hemisfärer, men där vi har tre lober har de fyra. I den delen av hjärnan som bevarar minnen och framställer tankar är delfinernas faktiskt mer utvecklade än de mest framstående människorna. I dagsläget anses de dock vara på andra plats intelligensmässigt i djurriket, men den placeringen beror nästan enbart på brist på kunskap. Tills vi kan bevisa motsatsen förblir delfinens sanna egenskaper ett mysterium.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0