Flipper (1996)

Filmen handlar om Sandy Ricks, som ska tillbringa sommaren hos sin farbror i Coral Keys. Liksom huvudpersonen i vår förra film känner han sig missförstådd, och försöker med alla medel ta sig hem igen. När han är nere i hamnen stöter han dock på en delfin, Flipper, som han naturligtvis genast känner en slags gemenskap här. Trots det lite banala temat tar man ändå upp frågor som miljögifter i havet, och delfinerna som skadedjur. Sanningen förskönas en smula, men är i grund och botten riktig. Dirk, vår huvudpersons ärkefiende, är en lokalfiskare som avskyr delfiner av hela sitt hjärta. Han sysselsätter sig ofta med att jaga bort delfiner, vilket är anledningen till att Flipper kom bort från sin flock, men i verkligheten är det betydligt värre än så.

”Flipper” är väl i sig kanske inte så verklighetstrogen – vi tar hammarhajen Scar som exempel. En hammarhaj skulle för det första aldrig leva ensam då de är flockdjur, och delfin är inte en av favoriträtterna. Det är inte människan heller för den delen, då vi har ”fel” salthalt i vårt blod och smakar alldeles för sött. När vattnet kring Coral Keys sedan blir miljöförgiftat skulle även Scar och Flipper ha påverkats. Delfiner har för övrigt ett alldeles utmärkt ekolod – kommer de bort från sin flock hittar de snabbt tillbaka igen!

Allt som allt är ”Flipper” en trevlig film att se på när du inte har så mycket annat att göra. Mycket sommarkänsla, men den tar också upp frågor som diskuteras än idag – hur mycket påverkar vi havet? ”Flipper” får 2/5 valar av oss på Whalopedia.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0